Education (C) RTVSLO 2017 V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Veste, kaj jeste http://img.rtvslo.si/_up/ava/ava_misc/show_logos/173250663/4d_podcast-vestekajjeste.jpg Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. 174733121 RTVSLO – Prvi 413 clean Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 18 Nov 2020 06:46:53 +0000 Veste, kaj jeste Naša oddaja danes zavija kar precej stran od martinove kulinarike, ki bo marsikje krojila jedilnik. Z Bližnjega vzhoda prihaja namaz po imenu humus, ki tudi v naših krajih ni več eksotika. V arabščini humus pomeni čičerika, in to je tudi njegova glavna sestavina. Koliko čičerike je v posameznih namazih, ki jih je moč najti na policah slovenskih trgovin, so med drugim nedavno preverjali na Zvezi potrošnikov Slovenije. Nika Kremič in avtorica oddaje Veste, kaj jeste Andreja Gradišar pa nam bosta v nadaljevanju razložili tudi, koliko namazov je v skladu s tradicionalnim receptom, koliko je v njih maščob, soli, aditivov in kakšno vlogo ima pri kakovosti namaza cena. 174731456 RTVSLO – Prvi 605 clean Naša oddaja danes zavija kar precej stran od martinove kulinarike, ki bo marsikje krojila jedilnik. Z Bližnjega vzhoda prihaja namaz po imenu humus, ki tudi v naših krajih ni več eksotika. V arabščini humus pomeni čičerika, in to je tudi njegova glavna sestavina. Koliko čičerike je v posameznih namazih, ki jih je moč najti na policah slovenskih trgovin, so med drugim nedavno preverjali na Zvezi potrošnikov Slovenije. Nika Kremič in avtorica oddaje Veste, kaj jeste Andreja Gradišar pa nam bosta v nadaljevanju razložili tudi, koliko namazov je v skladu s tradicionalnim receptom, koliko je v njih maščob, soli, aditivov in kakšno vlogo ima pri kakovosti namaza cena. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 11 Nov 2020 06:50:05 +0000 Humus, namaz iz čičerike V Veste, kaj jeste tokrat pod drobnogled ne jemljemo hrane, ampak pijačo. Tisto, ki se pogosto znajde v rokah otrok in mladostnikov in jo poznamo pod imenom energijske pijače. Raziskava Evropske agencije za varno hrano, objavljena leta 2019, je pokazala, da med Evropejci energijske pijače najpogosteje uživajo najstniki. Nekateri jih spijejo celo 7 litrov na mesec. Podobno ugotavlja naš Nacionalni inštitut za javno zdravje – v raziskavi Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju med mladostniki v Sloveniji, ki je bila izvedena leta 2018, so ugotovili, da te napitke pije skoraj polovica 15-letnikov, petina redno. Svetovna zdravstvena organizacija po drugi strani odsvetuje uživanje teh pijač, nakup so ponekod po Evropi celo starostno omejili. Zakaj, v nadaljevanju razloži dr. Tadeja Jakus s Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem. Oddajo je pripravila Andreja Gradišar. 174729842 RTVSLO – Prvi 553 clean V Veste, kaj jeste tokrat pod drobnogled ne jemljemo hrane, ampak pijačo. Tisto, ki se pogosto znajde v rokah otrok in mladostnikov in jo poznamo pod imenom energijske pijače. Raziskava Evropske agencije za varno hrano, objavljena leta 2019, je pokazala, da med Evropejci energijske pijače najpogosteje uživajo najstniki. Nekateri jih spijejo celo 7 litrov na mesec. Podobno ugotavlja naš Nacionalni inštitut za javno zdravje – v raziskavi Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju med mladostniki v Sloveniji, ki je bila izvedena leta 2018, so ugotovili, da te napitke pije skoraj polovica 15-letnikov, petina redno. Svetovna zdravstvena organizacija po drugi strani odsvetuje uživanje teh pijač, nakup so ponekod po Evropi celo starostno omejili. Zakaj, v nadaljevanju razloži dr. Tadeja Jakus s Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem. Oddajo je pripravila Andreja Gradišar. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 04 Nov 2020 06:49:13 +0000 Energijske pijače in otroci Na Prvem smo sredi februarja v rubriki Veste, kaj jeste? v okviru serije o vitaminih govorili tudi o vitaminu D. Takrat smo povedali, da so posledice njegovega pomanjkanja: zmanjšana moč mišic, občasni krči, zmanjšana kostna gostota, večje tveganje za zlome, nastanek osteoporoze, na prvo mesto pa smo postavili povečano občutljivost za okužbe. Marca - ob prvem valu epidemije - so se pojavila tudi strokovna mnenja o tem, da je vitamin D lahko učinkovit kot preventiva in tudi kot kurativa pri najhujših posledicah okužb z novim koronavirusom. Zdaj za to obstajajo tudi dokazi. 174728286 RTVSLO – Prvi 500 clean Na Prvem smo sredi februarja v rubriki Veste, kaj jeste? v okviru serije o vitaminih govorili tudi o vitaminu D. Takrat smo povedali, da so posledice njegovega pomanjkanja: zmanjšana moč mišic, občasni krči, zmanjšana kostna gostota, večje tveganje za zlome, nastanek osteoporoze, na prvo mesto pa smo postavili povečano občutljivost za okužbe. Marca - ob prvem valu epidemije - so se pojavila tudi strokovna mnenja o tem, da je vitamin D lahko učinkovit kot preventiva in tudi kot kurativa pri najhujših posledicah okužb z novim koronavirusom. Zdaj za to obstajajo tudi dokazi. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 28 Oct 2020 06:48:20 +0000 Učinkovitost vitamina D pri okužbi s koronavirusom Od sobote je v rdečih regijah prepovedano opravljanje gostinske dejavnosti v kavarnah, slaščičarnah, okrepčevalnicah, barih, restavracijah, gostilnah in na kmetijah. Priprava ter strežba jedi in pijač sta dovoljeni v nastanitvenih obratih, vendar le za goste, ki tam prenočujejo. V preostalih gostinskih obratih sta dovoljena izključno dostava hrane in pijače ali osebni prevzem. S tem pa bodo gostinci težko nadomestili izgubo. 174726534 RTVSLO – Prvi 535 clean Od sobote je v rdečih regijah prepovedano opravljanje gostinske dejavnosti v kavarnah, slaščičarnah, okrepčevalnicah, barih, restavracijah, gostilnah in na kmetijah. Priprava ter strežba jedi in pijač sta dovoljeni v nastanitvenih obratih, vendar le za goste, ki tam prenočujejo. V preostalih gostinskih obratih sta dovoljena izključno dostava hrane in pijače ali osebni prevzem. S tem pa bodo gostinci težko nadomestili izgubo. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 21 Oct 2020 05:48:55 +0000 Gostinci bi si v tem času delali zaloge za januar in februar Študija Oxfordske univerze iz leta 2016 je pokazala, da bi morali v naslednjih desetletjih močno spremeniti naše prehranjevalne navade in za vzdržnost planeta porabo govejega mesa zmanjšati za kar 90 odstotkov. Pri tem nam bo morda v pomoč tudi umetno oziroma laboratorijsko vzgojeno meso, kar se je še pred dobrim desetletjem zdela znanstvena fantastika. A v zadnjih letih je razvoj takšne tehnologije močno napredoval, na Nizozemskem so leta 2013 iz mišičnih celic goveda vzgojili prvo meso za hamburger. 174724854 RTVSLO – Prvi 533 clean Študija Oxfordske univerze iz leta 2016 je pokazala, da bi morali v naslednjih desetletjih močno spremeniti naše prehranjevalne navade in za vzdržnost planeta porabo govejega mesa zmanjšati za kar 90 odstotkov. Pri tem nam bo morda v pomoč tudi umetno oziroma laboratorijsko vzgojeno meso, kar se je še pred dobrim desetletjem zdela znanstvena fantastika. A v zadnjih letih je razvoj takšne tehnologije močno napredoval, na Nizozemskem so leta 2013 iz mišičnih celic goveda vzgojili prvo meso za hamburger. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 14 Oct 2020 05:48:53 +0000 Meso iz laboratorija kot odgovor na pretirano porabo mesa? Kava na tešče pospeši izločanje želodčne kisline, ki je sicer namenjena razgrajevanju hrane. Sogovornica: prehranska terapevtka Alja Dimic iz Centra prehranske terapije Holistic. 174723168 RTVSLO – Prvi 382 clean Kava na tešče pospeši izločanje želodčne kisline, ki je sicer namenjena razgrajevanju hrane. Sogovornica: prehranska terapevtka Alja Dimic iz Centra prehranske terapije Holistic. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 07 Oct 2020 05:46:22 +0000 Najprej kava in potem vse ostalo? Nina Križnik iz Zveze potrošnikov Slovenije o nedavnem tržnem pregledu sladkovodnih ribogojnic. 174721554 RTVSLO – Prvi 331 clean Nina Križnik iz Zveze potrošnikov Slovenije o nedavnem tržnem pregledu sladkovodnih ribogojnic. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 30 Sep 2020 05:45:31 +0000 Za postrv boste v trgovini odšteli bistveno več kot v ribogojnici S športom povezanim vsebinam, ki ste jih lahko ob današnjem prazniku športa že in še boste slišali na naših valovih, dodajamo tudi rubriko Veste, kaj jeste. Magistrica inženirka prehrane Katarina Katanec, ki se ukvarja tudi s svetovanjem profesionalnim športnikom, bo v nadaljevanju govorila predvsem o prehrani rekreativnih športnikov. Kdaj je zaradi ukvarjanja s športom treba spremeniti jedilnik in kako to storiti, pa sta glavni vprašanji, ki ju je zastavila Andreja Gradišar. 174719925 RTVSLO – Prvi 594 clean S športom povezanim vsebinam, ki ste jih lahko ob današnjem prazniku športa že in še boste slišali na naših valovih, dodajamo tudi rubriko Veste, kaj jeste. Magistrica inženirka prehrane Katarina Katanec, ki se ukvarja tudi s svetovanjem profesionalnim športnikom, bo v nadaljevanju govorila predvsem o prehrani rekreativnih športnikov. Kdaj je zaradi ukvarjanja s športom treba spremeniti jedilnik in kako to storiti, pa sta glavni vprašanji, ki ju je zastavila Andreja Gradišar. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 23 Sep 2020 05:49:54 +0000 Prehrana (rekreativnih) športnikov Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. 174718311 RTVSLO – Prvi 415 clean Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 16 Sep 2020 05:46:55 +0000 Veste, kaj jeste Gotovo ste že kdaj prebrali obvestilo v medijih ali trgovinah o odpoklicu določenega živila iz prodaje. Takih umikov živil, ki so morda že v naših domovih, pa niso varna, je vsako leto več. Proizvajalci in distributerji so namreč previdnejši oziroma pristojnemu inšpektoratu pogosteje sami prijavijo neprimeren oziroma sporen izdelek. Zakaj in kako se sploh sproži postopek umika živila s trgovskih polic, kaj to pomeni za odgovorne ter kako mora ta informacija priti do potrošnika? 174716780 RTVSLO – Prvi 560 clean Gotovo ste že kdaj prebrali obvestilo v medijih ali trgovinah o odpoklicu določenega živila iz prodaje. Takih umikov živil, ki so morda že v naših domovih, pa niso varna, je vsako leto več. Proizvajalci in distributerji so namreč previdnejši oziroma pristojnemu inšpektoratu pogosteje sami prijavijo neprimeren oziroma sporen izdelek. Zakaj in kako se sploh sproži postopek umika živila s trgovskih polic, kaj to pomeni za odgovorne ter kako mora ta informacija priti do potrošnika? https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 09 Sep 2020 05:49:20 +0000 Za umik s trgovskih polic krivi plesen, salmonela, nevidni tujki ... Ste že kdaj pokusili čokolado z okusom bučnega olja ali celo prekmurske gibanice? Prav s takimi okusi se ukvarjajo v podeželski čokoladnici, ki jo je v zadnjih naPOTkih – v nedeljski reportaži na Prvem – obiskala Tina Lamovšek. Izvedela pa je tudi, da v znanem tropskem vrtu ne rastejo leorhideje, ampak tudi druga najdražja začimba na svetu – takoj za žafranom. 174715291 RTVSLO – Prvi 402 clean Ste že kdaj pokusili čokolado z okusom bučnega olja ali celo prekmurske gibanice? Prav s takimi okusi se ukvarjajo v podeželski čokoladnici, ki jo je v zadnjih naPOTkih – v nedeljski reportaži na Prvem – obiskala Tina Lamovšek. Izvedela pa je tudi, da v znanem tropskem vrtu ne rastejo leorhideje, ampak tudi druga najdražja začimba na svetu – takoj za žafranom. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 02 Sep 2020 05:46:42 +0000 Sladoled z okusom lokalne, vendar obenem druge najdražje začimbe na svetu Gorenjska kulinarična dediščina je zelo bogata. Osredotočili smo se na Tržič in Jezersko. 174713870 RTVSLO – Prvi 272 clean Gorenjska kulinarična dediščina je zelo bogata. Osredotočili smo se na Tržič in Jezersko. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 26 Aug 2020 05:44:32 +0000 Tržiška flika je še ena v vrsti pogač Če se odpravljate v Zgornjesavinjsko dolino in boste tam tudi kaj prigriznili, ne bo šlo brez želodca, pravi avtorica današnje oddaje Veste, kaj jeste Andreja Gradišar. Savinjsko kulinariko je raziskovala na kmetiji Bukovje, kjer jo je sprejela gospodarica Alenka Korpnik. S čim sta začeli savinjsko kosilo, že veste, v naslednjih minutah bosta dodali še nekaj lokalnih jedi in tudi savinjsko sladico – ajdnek. 174712577 RTVSLO – Prvi 548 clean Če se odpravljate v Zgornjesavinjsko dolino in boste tam tudi kaj prigriznili, ne bo šlo brez želodca, pravi avtorica današnje oddaje Veste, kaj jeste Andreja Gradišar. Savinjsko kulinariko je raziskovala na kmetiji Bukovje, kjer jo je sprejela gospodarica Alenka Korpnik. S čim sta začeli savinjsko kosilo, že veste, v naslednjih minutah bosta dodali še nekaj lokalnih jedi in tudi savinjsko sladico – ajdnek. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 19 Aug 2020 05:49:08 +0000 Savinjska kulinarika Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. 174711346 RTVSLO – Prvi 332 clean Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 12 Aug 2020 05:45:32 +0000 Veste, kaj jeste Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. 174710115 RTVSLO – Prvi 374 clean Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 05 Aug 2020 05:46:14 +0000 Veste, kaj jeste Če govorimo o kulinarični tradiciji Primorske in Notranjske, ne moremo mimo kolerabe in krompirja. To sta sestavini, ki sta bili, vsaj nekoč, v teh krajih najbolj v ospredju. Poznate recimo eno najznačilnejših jedi, ki se imenuje kavla oziroma kavra? 174708880 RTVSLO – Prvi 383 clean Če govorimo o kulinarični tradiciji Primorske in Notranjske, ne moremo mimo kolerabe in krompirja. To sta sestavini, ki sta bili, vsaj nekoč, v teh krajih najbolj v ospredju. Poznate recimo eno najznačilnejših jedi, ki se imenuje kavla oziroma kavra? https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 29 Jul 2020 05:46:23 +0000 »Ocvirki so krasna začimba pri nas« Za Rako v Posavju je značilna lokalna sorta raške čebule, ki je vsestranska, prijetno sladka in se zelo hitro razpusti. 174707661 RTVSLO – Prvi 500 clean Za Rako v Posavju je značilna lokalna sorta raške čebule, ki je vsestranska, prijetno sladka in se zelo hitro razpusti. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 22 Jul 2020 05:48:20 +0000 »To je raška č'bula, ne čebula« Goriška statistična regija od Bovca do Ajdovščine in Vipave, z vključenima Idrijo in Cerknim, v smislu kulinarike zajema tako alpski kot mediteranski svet. 174706354 RTVSLO – Prvi 428 clean Goriška statistična regija od Bovca do Ajdovščine in Vipave, z vključenima Idrijo in Cerknim, v smislu kulinarike zajema tako alpski kot mediteranski svet. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 15 Jul 2020 05:47:08 +0000 "In iz tega napraviš potem eno odlično mineštro - joto" Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. 174705029 RTVSLO – Prvi 725 clean Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 08 Jul 2020 05:52:05 +0000 Veste, kaj jeste Haloze so najbolj znane po svojem vinu. Gričevnata pokrajina je od vseh rastlin najprimernejša za vinsko trto, prebivalci pa so se včasih poleg vinogradništva ukvarjali še z živinorejo, recimo prašičerejo. Zato tudi kulinarika – že od nekdaj – izhaja iz družinskega praznika – kolin. 174703660 RTVSLO – Prvi 422 clean Haloze so najbolj znane po svojem vinu. Gričevnata pokrajina je od vseh rastlin najprimernejša za vinsko trto, prebivalci pa so se včasih poleg vinogradništva ukvarjali še z živinorejo, recimo prašičerejo. Zato tudi kulinarika – že od nekdaj – izhaja iz družinskega praznika – kolin. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 01 Jul 2020 05:47:02 +0000 »Tak, da so tisti oblaki lepi, črni gor na gibanici, ne?« Žabje krake kuharji redkeje kot včasih uporabljajo za pripravo enolončnic, juh in ragujev, še vedno pa jih v nekaterih restavracijah dobimo v pečeni ali ocvrti obliki. 174702416 RTVSLO – Prvi 436 clean Žabje krake kuharji redkeje kot včasih uporabljajo za pripravo enolončnic, juh in ragujev, še vedno pa jih v nekaterih restavracijah dobimo v pečeni ali ocvrti obliki. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 24 Jun 2020 05:47:16 +0000 »Pridejo gospe, naročijo porcijo žab in solatko« 12 poletnih nedelj na Prvem pridno polnimo z reportažami iz 12 statističnih regij Slovenije. Raziskujemo turistično manj poznane točke. NaPOTki je beseda, ki jo morate poiskati, ko pridete na našo spletno stran radioprvi.si. V reportažah se ustvarjalci seveda ne bomo izognili kulinariki določenega območja – nasprotno. Kulinarika neke regije je gotovo nekaj, kar sooblikuje izkušnjo z nekega območja. Zato bomo v naslednjih tednih tudi rubriko Veste, kaj jeste? ob sredah posvetili eni, dvema ali več kulinaričnim značilnostim posameznih regij. Tokrat je bila Tina Lamovšek v Obalno-kraški regiji in se med drugim pogovarjala z dvema zanimivima domačinoma iz Črnega Kala. Njuno kulinarično izkušnjo s tega območja je zbrala Nataša Rašl. 174700868 RTVSLO – Prvi 340 clean 12 poletnih nedelj na Prvem pridno polnimo z reportažami iz 12 statističnih regij Slovenije. Raziskujemo turistično manj poznane točke. NaPOTki je beseda, ki jo morate poiskati, ko pridete na našo spletno stran radioprvi.si. V reportažah se ustvarjalci seveda ne bomo izognili kulinariki določenega območja – nasprotno. Kulinarika neke regije je gotovo nekaj, kar sooblikuje izkušnjo z nekega območja. Zato bomo v naslednjih tednih tudi rubriko Veste, kaj jeste? ob sredah posvetili eni, dvema ali več kulinaričnim značilnostim posameznih regij. Tokrat je bila Tina Lamovšek v Obalno-kraški regiji in se med drugim pogovarjala z dvema zanimivima domačinoma iz Črnega Kala. Njuno kulinarično izkušnjo s tega območja je zbrala Nataša Rašl. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 17 Jun 2020 05:45:40 +0000 »Kuham po receptu naše none« V času epidemije novega koronavirusa, ko smo več časa preživeli doma in se izogibali pogostim obiskom trgovin, se je kot zelo priročna rešitev izkazal tudi nakup zelenjave prek spleta z dostavo na dom. Podatki Inštituta za nutricionistiko kažejo, da se je nakupovanje sadja in zelenjave z dostavo na dom v času epidemije povečalo za več kot 150%. Skladno s tem se je povečalo tudi število spletnih ponudnikov svežih vitaminov, zato so pri Zvezi potrošnikov preverili, kakšne so možnosti naročanja zelenjave na dom in kako pestra je ponudba. 174699268 RTVSLO – Prvi 300 clean V času epidemije novega koronavirusa, ko smo več časa preživeli doma in se izogibali pogostim obiskom trgovin, se je kot zelo priročna rešitev izkazal tudi nakup zelenjave prek spleta z dostavo na dom. Podatki Inštituta za nutricionistiko kažejo, da se je nakupovanje sadja in zelenjave z dostavo na dom v času epidemije povečalo za več kot 150%. Skladno s tem se je povečalo tudi število spletnih ponudnikov svežih vitaminov, zato so pri Zvezi potrošnikov preverili, kakšne so možnosti naročanja zelenjave na dom in kako pestra je ponudba. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 10 Jun 2020 05:45:00 +0000 Nakupovanje sveže zelenjave prek spleta ima velik potencial Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. 174697624 RTVSLO – Prvi 535 clean Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 03 Jun 2020 05:48:55 +0000 Veste, kaj jeste V Sloveniji so bili po razglasitvi epidemije Covid-19 uvedeni ukrepi, ki so vplivali tudi na področje preskrbe s hrano in način prehranjevanja. V okviru mednarodne študije Food-Covid-19, ki je bila pri nas izvedena prek programa Prehrana in javno zdravje, ki ga financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost, je Inštitut za nutricionistiko pripravil raziskavo o vplivu epidemije na tem področju. Že do zdaj se je pokazalo nekaj zanimivosti. Imamo recimo podatek, koliko odstotkov gospodinjstev je v preteklih tednih doma peklo kruh. 174695884 RTVSLO – Prvi 553 clean V Sloveniji so bili po razglasitvi epidemije Covid-19 uvedeni ukrepi, ki so vplivali tudi na področje preskrbe s hrano in način prehranjevanja. V okviru mednarodne študije Food-Covid-19, ki je bila pri nas izvedena prek programa Prehrana in javno zdravje, ki ga financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost, je Inštitut za nutricionistiko pripravil raziskavo o vplivu epidemije na tem področju. Že do zdaj se je pokazalo nekaj zanimivosti. Imamo recimo podatek, koliko odstotkov gospodinjstev je v preteklih tednih doma peklo kruh. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 27 May 2020 05:49:13 +0000 »Zaradi epidemije smo številni spremenili odnos do hrane« Nataša Rašl je tokrat na pogovor za rubriko Veste, kaj jeste? povabila Katjo Rebolj, ki je nedavno kot nabiralka in mentorica nastopila v oddaji televizijske mreže Netflix z naslovom “Restavracije na robu,” ki je bila posvečena Sloveniji. Tam je dokazala, da se lahko za obogatitev solate, juhe ali recimo rižote, sprehodimo do bližnjega travnika ali gozda. Tam naberemo številne užitne cvetove rastlin in z njimi jedem dodamo vitamine in antioksidante ter seveda okuse in drugačen, poseben videz. 174694208 RTVSLO – Prvi 544 clean Nataša Rašl je tokrat na pogovor za rubriko Veste, kaj jeste? povabila Katjo Rebolj, ki je nedavno kot nabiralka in mentorica nastopila v oddaji televizijske mreže Netflix z naslovom “Restavracije na robu,” ki je bila posvečena Sloveniji. Tam je dokazala, da se lahko za obogatitev solate, juhe ali recimo rižote, sprehodimo do bližnjega travnika ali gozda. Tam naberemo številne užitne cvetove rastlin in z njimi jedem dodamo vitamine in antioksidante ter seveda okuse in drugačen, poseben videz. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 20 May 2020 05:49:04 +0000 Do travnika ali gozda za pisano rižoto in solato Če uporabljamo določena ravnanja za to, da bi še uspešneje upočasnili širjenje epidemije, to vseeno pretehta tiste morebitne škodljive učinke, ki jih s tem naredimo mikrobioti, pa vseeno je koristno, če vemo, da ji lahko na nek način že zdaj tudi pomagamo. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive01/2020/05/13/NaimunskisistemjevrazkuenemokoljupostavljenpredizzivMMC.PR1.20200513.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 423 clean Če uporabljamo določena ravnanja za to, da bi še uspešneje upočasnili širjenje epidemije, to vseeno pretehta tiste morebitne škodljive učinke, ki jih s tem naredimo mikrobioti, pa vseeno je koristno, če vemo, da ji lahko na nek način že zdaj tudi pomagamo. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 13 May 2020 05:47:03 +0000 Naš imunski sistem je v “razkuženem” okolju postavljen pred izziv Ob zaključku serije oddaj o vitaminih na Prvem v sredinem jutru pripravljamo »vitaminozni kviz«! 13 vitaminov, nujnih za delovanje človeškega telesa in nujnih za sodelovanje v sredinem kvizu. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive01/2020/05/06/VitaminskikvizMMC.PR1.20200506.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 836 clean Ob zaključku serije oddaj o vitaminih na Prvem v sredinem jutru pripravljamo »vitaminozni kviz«! 13 vitaminov, nujnih za delovanje človeškega telesa in nujnih za sodelovanje v sredinem kvizu. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 06 May 2020 05:53:56 +0000 Vitaminski kviz! Vitamin B12 je eden od ključnih vitaminov v našem telesu in je v nečem poseben. V zelenjavi in sadju ter stročnicah ga ne boste našli. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive01/2020/04/29/VzelenjavisadjuinstronicahganebostenaliMMC.PR1.20200429.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 363 clean Vitamin B12 je eden od ključnih vitaminov v našem telesu in je v nečem poseben. V zelenjavi in sadju ter stročnicah ga ne boste našli. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 29 Apr 2020 05:46:03 +0000 V zelenjavi, sadju in stročnicah ga ne boste našli Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive01/2020/04/22/VitaminB9MMC.PR1.20200422.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 421 clean Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 22 Apr 2020 05:47:01 +0000 Vitamin B9 Redkokateri vitamin ima toliko različnih imen: vitamin B7, biotin, vitamin H, lepotni vitamin itd. Sara Kenda, mag. farm., spec. klin. farm. iz lekarne Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Goricia poudarja, da večina z raznoliko in uravnoteženo prehrano doseže zadosten dnevni vnos tega vitamina, torej je pomanjkanje redko. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive01/2020/04/15/SurovjajnibeljakprepreujeabsorbcijovitaminaMMC.PR1.20200415.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 534 clean Redkokateri vitamin ima toliko različnih imen: vitamin B7, biotin, vitamin H, lepotni vitamin itd. Sara Kenda, mag. farm., spec. klin. farm. iz lekarne Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Goricia poudarja, da večina z raznoliko in uravnoteženo prehrano doseže zadosten dnevni vnos tega vitamina, torej je pomanjkanje redko. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 15 Apr 2020 05:48:54 +0000 Surov jajčni beljak preprečuje absorbcijo vitamina Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive01/2020/04/08/VestekajjesteMMC.PR1.20200408.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 465 clean Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 08 Apr 2020 05:47:45 +0000 Veste, kaj jeste V laičnih krogih poimenovan vitamin B5, strokovno tako imenovana pantotenska kislina je bila tokratna rdeča nit rubrike Veste, kaj jeste? na Prvem. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive01/2020/04/01/ZgodovinanasjenauilakakopomembenvitaminjepantotenskakislinaMMC.PR1.20200401.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 364 clean V laičnih krogih poimenovan vitamin B5, strokovno tako imenovana pantotenska kislina je bila tokratna rdeča nit rubrike Veste, kaj jeste? na Prvem. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 01 Apr 2020 05:46:04 +0000 Zgodovina nas je naučila, kako pomemben vitamin je pantotenska kislina Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive01/2020/03/25/VitaminMMC.PR1.20200325.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 508 clean Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 25 Mar 2020 06:48:28 +0000 Vitamin Ko govorimo o vitaminu, ki ga predstavljamo v tokratni rubriki Veste, kaj jeste?, si velja zapomniti: vnet jezik, razpokani ustni kotički, razširjene zenice in občutljivost za svetlobo so lahko prvi znaki pomanjkanja. Če ste v stresu, ga izgubljate veliko več in hitreje kot sicer. Vitamin B2 oziroma riboflavin je na neki način gonilo telesa. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive01/2020/03/18/estevstresuizgubljatevitaminkijegonilotelesaMMC.PR1.20200318.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 364 clean Ko govorimo o vitaminu, ki ga predstavljamo v tokratni rubriki Veste, kaj jeste?, si velja zapomniti: vnet jezik, razpokani ustni kotički, razširjene zenice in občutljivost za svetlobo so lahko prvi znaki pomanjkanja. Če ste v stresu, ga izgubljate veliko več in hitreje kot sicer. Vitamin B2 oziroma riboflavin je na neki način gonilo telesa. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 18 Mar 2020 06:46:04 +0000 Če ste v stresu, izgubljate vitamin, ki je gonilo telesa Znaki manjšega pomanjkanja vitamina B1 oziroma tiamina so slabo počutje, izguba telesne mase in razdražljivost, ko pa gre za večje pomanjkanje, omenjamo nevrološke motnje in težave s srcem. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive01/2020/03/11/AdijoutrujenostinpozabljivostMMC.PR1.20200311.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 513 clean Znaki manjšega pomanjkanja vitamina B1 oziroma tiamina so slabo počutje, izguba telesne mase in razdražljivost, ko pa gre za večje pomanjkanje, omenjamo nevrološke motnje in težave s srcem. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 11 Mar 2020 06:48:33 +0000 Adijo, utrujenost in pozabljivost! Najboljši viri vitamina C so sadje in zelenjava ter iz njiju izdelani sokovi. Veliko vitamina C vsebujejo acerola oz. divja češnja, šipek, jagode rakitovca in njihov sok, paprika, brokoli, črni ribez, kosmulje, koromač in citrusi. Količinsko so v našem geografskem prostoru za oskrbo pomembni tudi krompir, ohrovt, brstični ohrovt, rdeče in belo zelje, špinača in paradižnik. Živila, bogata z vitaminom C, prispevajo k ohranjanju normalnega delovanja imunskega in živčnega sistema, nastajanju kolagena, normalni psihološki funkciji, zaščiti celic pred oksidativnim stresom in zmanjšanju utrujenosti. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive01/2020/03/04/VrdeipaprikigajekarpetkratvekotvlimoniMMC.PR1.20200304.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 477 clean Najboljši viri vitamina C so sadje in zelenjava ter iz njiju izdelani sokovi. Veliko vitamina C vsebujejo acerola oz. divja češnja, šipek, jagode rakitovca in njihov sok, paprika, brokoli, črni ribez, kosmulje, koromač in citrusi. Količinsko so v našem geografskem prostoru za oskrbo pomembni tudi krompir, ohrovt, brstični ohrovt, rdeče in belo zelje, špinača in paradižnik. Živila, bogata z vitaminom C, prispevajo k ohranjanju normalnega delovanja imunskega in živčnega sistema, nastajanju kolagena, normalni psihološki funkciji, zaščiti celic pred oksidativnim stresom in zmanjšanju utrujenosti. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 04 Mar 2020 06:47:57 +0000 V rdeči papriki ga je kar petkrat več kot v limoni Če ste se rodili po letu 1987, potem je bil ta vitamin prvo v narekovajih zdravilo, ki ste ga dobili v življenju. Do šest ur po rojstvu ste prejeli injekcijo s tem vitaminom. Pred uvedbo tega preventivnega postopka je namreč približno vsak stoti novorojenček utrpel neke vrste krvavitev. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive01/2020/02/26/pinaazanormalnostrjevanjekrviinzdravekostiMMC.PR1.20200226.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 514 clean Če ste se rodili po letu 1987, potem je bil ta vitamin prvo v narekovajih zdravilo, ki ste ga dobili v življenju. Do šest ur po rojstvu ste prejeli injekcijo s tem vitaminom. Pred uvedbo tega preventivnega postopka je namreč približno vsak stoti novorojenček utrpel neke vrste krvavitev. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 26 Feb 2020 06:48:34 +0000 Špinača za normalno strjevanje krvi in zdrave kosti Predstavljamo vitamin E; za razliko od nekaterih drugih vitaminov, denimo vitamina D, ga imamo v telesu vsi dovolj in zelo redko nam ga manjka; naše telo ima v tkivih razmeroma velike zaloge tega vitamina. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive01/2020/02/19/ZeloredkosezgodidavtelesumanjkavitaminaEMMC.PR1.20200219.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 381 clean Predstavljamo vitamin E; za razliko od nekaterih drugih vitaminov, denimo vitamina D, ga imamo v telesu vsi dovolj in zelo redko nam ga manjka; naše telo ima v tkivih razmeroma velike zaloge tega vitamina. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 19 Feb 2020 06:46:21 +0000 Zelo redko se zgodi, da v telesu manjka vitamina E Ribje olje, losos, sardine, jajca, gobe. To so živila, v katerih najdemo vitamin, o katerem bomo govorili tokrat. Povečana občutljivost za okužbe, zmanjšana moč mišic, občasni krči, zmanjšana kostna gostota, večje tveganje za zlome, nastanek osteoporoze, tudi rahitis pri otrocih – vse to pa so posledice pomanjkanja. Je dovolj izpostavljenost soncu, ga dobimo dovolj v hrani ali ga moramo uživati tudi v prehranskih dopolnilih oziroma dodatkih? videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2020/02/12/VitaminnezadanesinjutriampakpojutrinjemMMC.PR1.20200212.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 561 clean Ribje olje, losos, sardine, jajca, gobe. To so živila, v katerih najdemo vitamin, o katerem bomo govorili tokrat. Povečana občutljivost za okužbe, zmanjšana moč mišic, občasni krči, zmanjšana kostna gostota, večje tveganje za zlome, nastanek osteoporoze, tudi rahitis pri otrocih – vse to pa so posledice pomanjkanja. Je dovolj izpostavljenost soncu, ga dobimo dovolj v hrani ali ga moramo uživati tudi v prehranskih dopolnilih oziroma dodatkih? https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 12 Feb 2020 06:49:21 +0000 “Vitamin ne za danes in jutri, ampak pojutrišnjem” Vitamin A je pomemben za normalno rast, delovanje imunskega sistema in vida, presnovo železa, zgraditev kože in sluznic in njihovo delovanje, daje oporo pri reprodukciji in vpliva na razvoj celic ter tkiv. Najdemo ga v številnih živilih, zato ga povprečen posameznik s pestro in uravnoteženo prehrano zaužije dovolj. Precej več podrobnosti o vitaminu A pa pozna Žane Temova Rakuša, mlada raziskovalka na fakulteti za farmacijo. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2020/02/05/Korenjegosjajetrapinaamarelice.MMC.PR1.20200205.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 554 clean Vitamin A je pomemben za normalno rast, delovanje imunskega sistema in vida, presnovo železa, zgraditev kože in sluznic in njihovo delovanje, daje oporo pri reprodukciji in vpliva na razvoj celic ter tkiv. Najdemo ga v številnih živilih, zato ga povprečen posameznik s pestro in uravnoteženo prehrano zaužije dovolj. Precej več podrobnosti o vitaminu A pa pozna Žane Temova Rakuša, mlada raziskovalka na fakulteti za farmacijo. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 05 Feb 2020 06:49:14 +0000 Korenje, gosja jetra, špinača, marelice ... 13 jih je. Vitaminov, ki jih na osnovi kriterija polarnosti razdelimo v dve skupini: 4 nepolarne in 9 polarnih. V tokratni oddaji s profesorjem doktorjem Blažem Cigićem z Oddelka za živilstvo Biotehniške fakultete v Ljubljani vitamine postavljamo v okvir, čeprav ima s tem težave že znanost. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2020/01/29/VitaminiodAdoKMMC.PR1.20200129.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 589 clean 13 jih je. Vitaminov, ki jih na osnovi kriterija polarnosti razdelimo v dve skupini: 4 nepolarne in 9 polarnih. V tokratni oddaji s profesorjem doktorjem Blažem Cigićem z Oddelka za živilstvo Biotehniške fakultete v Ljubljani vitamine postavljamo v okvir, čeprav ima s tem težave že znanost. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 29 Jan 2020 06:49:49 +0000 Vitamini od A do K Kaj imajo skupnega solata, vaniljev sladoled, goveje meso in različni namazi? Prav vsi se odlično podajo k bučnemu olju. Prepoznaven aromatični vonj po oreščkih seveda prepriča marsikoga, da si z bučnim oljem popestri jedi, njegova uporaba pa je v severovzhodni Sloveniji skoraj zapovedana. Današnjo oddajo Veste, kaj jeste? je pripravila Tina Lamovšek. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2020/01/22/OdpredjedidosladicevsestranskauporababunegaoljaMMC.PR1.20200122.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 353 clean Kaj imajo skupnega solata, vaniljev sladoled, goveje meso in različni namazi? Prav vsi se odlično podajo k bučnemu olju. Prepoznaven aromatični vonj po oreščkih seveda prepriča marsikoga, da si z bučnim oljem popestri jedi, njegova uporaba pa je v severovzhodni Sloveniji skoraj zapovedana. Današnjo oddajo Veste, kaj jeste? je pripravila Tina Lamovšek. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 22 Jan 2020 06:45:53 +0000 Od predjedi do sladice – vsestranska uporaba bučnega olja Goveja juha mora vreti točno tako, da ena gospodinja reče, da vre, druga, da ne vre. To je ena od modrosti, ki je povezana s pripravo te tradicionalne jedi. Potem je tukaj dilema – ali pobirati peno z juhe med kuhanjem ali ne. Pa ste se kdaj vprašali, zakaj ta pena sploh nastane? videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2020/01/15/BabinaredinajboljoMMC.PR1.20200115.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 484 clean Goveja juha mora vreti točno tako, da ena gospodinja reče, da vre, druga, da ne vre. To je ena od modrosti, ki je povezana s pripravo te tradicionalne jedi. Potem je tukaj dilema – ali pobirati peno z juhe med kuhanjem ali ne. Pa ste se kdaj vprašali, zakaj ta pena sploh nastane? https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 15 Jan 2020 06:48:04 +0000 “Babi naredi najboljšo” V Sloveniji je približno 10.000 čebelarjev, ki skupaj pridelajo od 500 do 2.500 ton medu na leto, odvisno od letine. Zadnja je bila zaradi slabših vremenskih razmer med cvetenjem in opraševanjem ena slabših. Po podatkih Čebelarske zveze Slovenije so ga lani pridelali le 653 ton. Približno kilogram medu na leto naj bi pojedel povprečen Slovenec, to nas uvršča med največje evropske porabnike tega čebeljega pridelka. Po podatkih Zveze potrošnikov Slovenije večina potrošnikov med kupuje pri lokalnih čebelarjih, vendar ker ga ne pridelamo toliko, kot ga porabimo, je na tržišču tudi veliko medu tujega izvora. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2020/01/08/EkolokimedninujnonajboljaizbiraMMC.PR1.20200108.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 613 clean V Sloveniji je približno 10.000 čebelarjev, ki skupaj pridelajo od 500 do 2.500 ton medu na leto, odvisno od letine. Zadnja je bila zaradi slabših vremenskih razmer med cvetenjem in opraševanjem ena slabših. Po podatkih Čebelarske zveze Slovenije so ga lani pridelali le 653 ton. Približno kilogram medu na leto naj bi pojedel povprečen Slovenec, to nas uvršča med največje evropske porabnike tega čebeljega pridelka. Po podatkih Zveze potrošnikov Slovenije večina potrošnikov med kupuje pri lokalnih čebelarjih, vendar ker ga ne pridelamo toliko, kot ga porabimo, je na tržišču tudi veliko medu tujega izvora. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 08 Jan 2020 06:50:13 +0000 Ekološki med ni nujno najboljša izbira Od francoske solate do kolagena, trditev na embalaži, da nekaj »krepi naš imunski sistem«, koristnih lastnosti glutena, tehnike kuhanja “sous-vide”, hrane v menzah in uporabe različnih kosov govedine v kuhinji – to je nekaj tem, ki smo jih obravnavali lani. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2020/01/01/OdfrancoskesolatedorazrezagovedineMMC.PR1.20200101.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 720 clean Od francoske solate do kolagena, trditev na embalaži, da nekaj »krepi naš imunski sistem«, koristnih lastnosti glutena, tehnike kuhanja “sous-vide”, hrane v menzah in uporabe različnih kosov govedine v kuhinji – to je nekaj tem, ki smo jih obravnavali lani. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 01 Jan 2020 06:52:00 +0000 Od francoske solate do razreza govedine December je čas, ko si vsaj ob eni ali dveh priložnostih večina privošči “malo več” kot sicer. Prehranski strokovnjak Jernej Ogrin opozarja, da je tako lahko zelo hitro vnesti presežek energije, ki potem vodi v povišano telesno maso. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/12/25/Zaprazninoobloenomizoseresnicinaljubonespraujemookalorijah4577798.mp3 RTVSLO – Prvi 448 clean December je čas, ko si vsaj ob eni ali dveh priložnostih večina privošči “malo več” kot sicer. Prehranski strokovnjak Jernej Ogrin opozarja, da je tako lahko zelo hitro vnesti presežek energije, ki potem vodi v povišano telesno maso. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 25 Dec 2019 06:40:00 +0000 Za praznično obloženo mizo se – resnici na ljubo – ne sprašujemo o kalorijah Pretekli teden smo se v rubriki Veste, kaj jeste zelo podrobno posvetili govedini. Posameznim kosom smo dali tako slovensko kot angleško ime in povedali, za pripravo kakšnih jedi so primerni. Tudi danes še ostajamo pri mesu, le da izbor vrst z govedine širimo še na drugo meso. V oddaji boste tako izvedeli, kako v trgovini izbrati čim bolj sveže meso, kako ga shraniti do porabe in na kaj moramo biti pozorni pri pripravi in pečenju mesa. O vsem tem inženirka živilske tehnologije Petra Mole z Živilske šole Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana in Andreja Gradišar. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/12/18/PripravainshranjevanjemesaMMC.PR1.20191218.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 564 clean Pretekli teden smo se v rubriki Veste, kaj jeste zelo podrobno posvetili govedini. Posameznim kosom smo dali tako slovensko kot angleško ime in povedali, za pripravo kakšnih jedi so primerni. Tudi danes še ostajamo pri mesu, le da izbor vrst z govedine širimo še na drugo meso. V oddaji boste tako izvedeli, kako v trgovini izbrati čim bolj sveže meso, kako ga shraniti do porabe in na kaj moramo biti pozorni pri pripravi in pečenju mesa. O vsem tem inženirka živilske tehnologije Petra Mole z Živilske šole Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana in Andreja Gradišar. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 18 Dec 2019 06:49:24 +0000 Priprava in shranjevanje mesa Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/12/11/RazrezkraviceMMC.PR1.20191211.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 513 clean Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 11 Dec 2019 06:48:33 +0000 Razrez kravice December je mesec dobrih mož in ti nemalokrat v darilne vreče pridajo tudi suho sadje. To velja za sladek priboljšek in je v primerjavi z bonboni različnih vonjav, velikosti , tekstur in barv neprimerno bolj zdrava različica sladice, bodo znali povedati prehranski strokovnjaki. Vseeno z njim zaradi nezanemarljive količine vsebnosti fruktoze ne gre pretiravati. Sušenje je sicer odličen način konzerviranja sadja. Posušeno je prikladno za dolgotrajno shranjevanje, tudi kot dodatek v jogurt k žitaricam ali pa zgolj kot hiter prigrizek, ko ni časa za človeka dostojno obedovanje. O suhem sadju v tokratni rubriki "Veste, kaj jeste?" z nutricionistko Mojco Cepuš. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/12/04/SuhosadjeMMC.PR1.20191204.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 602 clean December je mesec dobrih mož in ti nemalokrat v darilne vreče pridajo tudi suho sadje. To velja za sladek priboljšek in je v primerjavi z bonboni različnih vonjav, velikosti , tekstur in barv neprimerno bolj zdrava različica sladice, bodo znali povedati prehranski strokovnjaki. Vseeno z njim zaradi nezanemarljive količine vsebnosti fruktoze ne gre pretiravati. Sušenje je sicer odličen način konzerviranja sadja. Posušeno je prikladno za dolgotrajno shranjevanje, tudi kot dodatek v jogurt k žitaricam ali pa zgolj kot hiter prigrizek, ko ni časa za človeka dostojno obedovanje. O suhem sadju v tokratni rubriki "Veste, kaj jeste?" z nutricionistko Mojco Cepuš. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 04 Dec 2019 06:50:02 +0000 Suho sadje Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/11/27/VestekajjesteMMC.PR1.20191127.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 466 clean Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 27 Nov 2019 06:47:46 +0000 Veste, kaj jeste Pridelava in predelava hrane se je v zadnjih 100. letih spremenila, ljudje vse pogosteje posegamo po predelanih in pred-pripravljenih živilih, redkeje si obrok pripravimo sami, iz osnovnih sestavin. Pomembne spremembe so se zgodile tudi glede uživanja žit in žitnih izdelkov, saj se je z industrializacijo povečal obseg uživanja belega kruha, ki je z vidika hranilne vrednosti precej bolj osiromašen od polnozrnatega. V procesu pridobivanja bele moke se namreč odstrani večina koristne prehranske vlaknine, nekatera mikrohranila in druge bioaktivne snovi. V rubriki "Veste, kaj jeste?" zato ne moremo mimo dejstva, da smo včeraj obeleževali mednarodni dan ozaveščanja o polnozrnatih žitih. Ob tem je Inštitut za nutricionistiko predstavil pobudo »Izbiram polnozrnato«, s katero želijo spodbuditi potrošnike k sprejemanju informiranih odločitev in pogostejšemu vključevanju polnozrnatih žit v prehrano. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/11/20/VestekajjesteMMC.PR1.20191120.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 516 clean Pridelava in predelava hrane se je v zadnjih 100. letih spremenila, ljudje vse pogosteje posegamo po predelanih in pred-pripravljenih živilih, redkeje si obrok pripravimo sami, iz osnovnih sestavin. Pomembne spremembe so se zgodile tudi glede uživanja žit in žitnih izdelkov, saj se je z industrializacijo povečal obseg uživanja belega kruha, ki je z vidika hranilne vrednosti precej bolj osiromašen od polnozrnatega. V procesu pridobivanja bele moke se namreč odstrani večina koristne prehranske vlaknine, nekatera mikrohranila in druge bioaktivne snovi. V rubriki "Veste, kaj jeste?" zato ne moremo mimo dejstva, da smo včeraj obeleževali mednarodni dan ozaveščanja o polnozrnatih žitih. Ob tem je Inštitut za nutricionistiko predstavil pobudo »Izbiram polnozrnato«, s katero želijo spodbuditi potrošnike k sprejemanju informiranih odločitev in pogostejšemu vključevanju polnozrnatih žit v prehrano. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 20 Nov 2019 06:48:36 +0000 Veste, kaj jeste Če želimo vedeti, kaj jemo, oziroma bolje rečeno, če želimo vedeti, kako jemo, moramo poznati tudi nekaj osnov anatomije in fiziologije človeškega telesa, torej razumeti, kakšni procesi se dogajajo v naših telesih. Ali vemo, zakaj recimo žvečimo hrano in kolikokrat bi morali prežvečiti grižljaj večjega kosa? videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/11/13/PolminutezavsakgriljajMMC.PR1.20191113.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 501 clean Če želimo vedeti, kaj jemo, oziroma bolje rečeno, če želimo vedeti, kako jemo, moramo poznati tudi nekaj osnov anatomije in fiziologije človeškega telesa, torej razumeti, kakšni procesi se dogajajo v naših telesih. Ali vemo, zakaj recimo žvečimo hrano in kolikokrat bi morali prežvečiti grižljaj večjega kosa? https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 13 Nov 2019 06:48:21 +0000 Pol minute za vsak grižljaj? Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/11/06/VestekajjesteMMC.PR1.20191106.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 517 clean Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 06 Nov 2019 06:48:37 +0000 Veste, kaj jeste Zdrava in pravilna prehrana je pomembna v vseh življenjskih obdobjih in je eden izmed ključnih dejavnikov dobrega zdravja, zadovoljstva, tudi storilnosti in uspešnosti na delovnem mestu. Nezadostno uživanje hranljivih živil v delovnem času je vezano na težave s pozornostjo, sprejemanjem odločitev, utrujenostjo, slabotnostjo, kar se povezuje z večjim tveganjem za nesreče pri delu. Povezava med prehrano in utrujenostjo je torej dobro znana. Mnoga podjetja se za rešitev vprašanja urejene prehrane na delovnem mestu odločijo za zpostavitev menze. Ta nedvomno ima svoje prednosti v smislu praktičnosti in bližine obroka za zaposlene, žal pa prepogosto velja, četudi ne gre vseh menz metati v isti koš, da je prehranska sestava jedi v menzah neustrezna, pripravljena s surovinami, ki so na trgu najcenjše, okus pa ozaljšan s preveliko količino soli, maščob in ojačevalcev okusov. Če se tudi sami prehranjujete v menzah, velja prisluhniti nasvetom prehranskega strokovnjaka Maria Sambolca o tem, kako v menzi izbrati hrano, da bo obrok okusen, hranilno bogat in energetsko ustrezen vašim delovnim aktivnostim. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/10/30/HranavmenzahMMC.PR1.20191030.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 675 clean Zdrava in pravilna prehrana je pomembna v vseh življenjskih obdobjih in je eden izmed ključnih dejavnikov dobrega zdravja, zadovoljstva, tudi storilnosti in uspešnosti na delovnem mestu. Nezadostno uživanje hranljivih živil v delovnem času je vezano na težave s pozornostjo, sprejemanjem odločitev, utrujenostjo, slabotnostjo, kar se povezuje z večjim tveganjem za nesreče pri delu. Povezava med prehrano in utrujenostjo je torej dobro znana. Mnoga podjetja se za rešitev vprašanja urejene prehrane na delovnem mestu odločijo za zpostavitev menze. Ta nedvomno ima svoje prednosti v smislu praktičnosti in bližine obroka za zaposlene, žal pa prepogosto velja, četudi ne gre vseh menz metati v isti koš, da je prehranska sestava jedi v menzah neustrezna, pripravljena s surovinami, ki so na trgu najcenjše, okus pa ozaljšan s preveliko količino soli, maščob in ojačevalcev okusov. Če se tudi sami prehranjujete v menzah, velja prisluhniti nasvetom prehranskega strokovnjaka Maria Sambolca o tem, kako v menzi izbrati hrano, da bo obrok okusen, hranilno bogat in energetsko ustrezen vašim delovnim aktivnostim. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 30 Oct 2019 06:51:15 +0000 Hrana v menzah Jod je esencialno mikrohranilo, ki je pomembna sestavina ščitničnih hormonov. Kot je povedala dr. Živa Lavriša z Inštituta za nutricionistiko, pa ima vlogo tudi pri kognitivnih funkcijah, prispeva k sproščanju energije pri presnovi ter prispeva k delovanju živčnega sistema in ohranjanju zdrave kože. Na našem območju oziroma geografski legi velja, da zemlja ni ravno bogata z jodom, zato ga neposredno iz živil uživamo premalo. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/10/23/itnicabrezjodanedelujeMMC.PR1.20191023.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 515 clean Jod je esencialno mikrohranilo, ki je pomembna sestavina ščitničnih hormonov. Kot je povedala dr. Živa Lavriša z Inštituta za nutricionistiko, pa ima vlogo tudi pri kognitivnih funkcijah, prispeva k sproščanju energije pri presnovi ter prispeva k delovanju živčnega sistema in ohranjanju zdrave kože. Na našem območju oziroma geografski legi velja, da zemlja ni ravno bogata z jodom, zato ga neposredno iz živil uživamo premalo. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 23 Oct 2019 05:48:35 +0000 Ščitnica brez joda ne deluje Morali bomo resetirati družbo – je ena od izjav našega tokratnega sogovornika v rubriki Veste, kaj jeste? Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo svetovni dan hrane promovira že 40 let. In v Sloveniji kljub nekaterim akcijam in pobudam očitno še nismo na točki, ko bi lahko rekli, da se dobro prehranjujemo. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/10/16/UivamobistvenoprevevisokokoncentriranihivilMMC.PR1.20191016.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 543 clean Morali bomo resetirati družbo – je ena od izjav našega tokratnega sogovornika v rubriki Veste, kaj jeste? Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo svetovni dan hrane promovira že 40 let. In v Sloveniji kljub nekaterim akcijam in pobudam očitno še nismo na točki, ko bi lahko rekli, da se dobro prehranjujemo. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 16 Oct 2019 05:49:03 +0000 Uživamo bistveno preveč visoko koncentriranih živil Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/10/09/VestekajjesteMMC.PR1.20191009.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 669 clean Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 09 Oct 2019 05:51:09 +0000 Veste, kaj jeste Mleko in mlečni izdelki. Poleg 2. svetovne vojne in globalnega segrevanja tema, ki bržkone najbolj deli narod. So mleko in mlečni izdelki torej koristni ali škodljivi? Povzročajo kardiovaskularna obolenja ali nas ščitijo pred njimi? Povzročajo alergije ali ne? Je mleko res samo za teličke ali tudi za ljudi? Mnenj je toliko, kot je duš, zato je prav, da besedo prepustimo znanosti. Ta je po besedah prehranskega strokovnjaka Jerneja Ogrina dokaj enotna in je mnenja, da uživanje mleka in mlečnih izdelkov pozitivno vpliva na zdravje. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/10/02/Vestekajjeste-JemlekoressamozatelikeMMC.PR1.20191002.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 588 clean Mleko in mlečni izdelki. Poleg 2. svetovne vojne in globalnega segrevanja tema, ki bržkone najbolj deli narod. So mleko in mlečni izdelki torej koristni ali škodljivi? Povzročajo kardiovaskularna obolenja ali nas ščitijo pred njimi? Povzročajo alergije ali ne? Je mleko res samo za teličke ali tudi za ljudi? Mnenj je toliko, kot je duš, zato je prav, da besedo prepustimo znanosti. Ta je po besedah prehranskega strokovnjaka Jerneja Ogrina dokaj enotna in je mnenja, da uživanje mleka in mlečnih izdelkov pozitivno vpliva na zdravje. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 02 Oct 2019 05:49:48 +0000 Veste, kaj jeste - Je mleko res samo za teličke? Sogovornica bo prof. dr. Tatjana Košmerl s katedre za tehnologije, prehrano in vino na oddelku za živilstvo biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/09/25/JedilnoinvinskogrozdjeMMC.PR1.20190925.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 561 clean Sogovornica bo prof. dr. Tatjana Košmerl s katedre za tehnologije, prehrano in vino na oddelku za živilstvo biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 25 Sep 2019 05:49:21 +0000 Jedilno in vinsko grozdje Sindrom razdražiljivega črevesja nikakor ni prijetna stvar, sploh če ne vemo, kje bi lahko bil izvor težav kot so napihnjenost, diareja, zaprtje ali bolečine. Točni patofiziološki mehanizmi namreč še niso natančno znani, domneve pa zaenkrat simptome povezujejo s kombinacijo sprememb v prehodu zaužite hrane skozi prebavila, s preobčutljivostjo prebavil, vnetjem, spremenjeno mikrobioto in določenimi komponentami hrane. Pomanjkanje enotnega zdravljenja in delna povezava sindroma s hrano pa je pripeljala do tega, da se vedno več pozornosti nameni hrani oz. izločanju živil iz prehrane. Približno 70 % pacientov s SRČ namreč poroča o poslabšanju simptomov po uživanju določenih živil. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/09/18/VestekajjesteMMC.PR1.20190918.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 576 clean Sindrom razdražiljivega črevesja nikakor ni prijetna stvar, sploh če ne vemo, kje bi lahko bil izvor težav kot so napihnjenost, diareja, zaprtje ali bolečine. Točni patofiziološki mehanizmi namreč še niso natančno znani, domneve pa zaenkrat simptome povezujejo s kombinacijo sprememb v prehodu zaužite hrane skozi prebavila, s preobčutljivostjo prebavil, vnetjem, spremenjeno mikrobioto in določenimi komponentami hrane. Pomanjkanje enotnega zdravljenja in delna povezava sindroma s hrano pa je pripeljala do tega, da se vedno več pozornosti nameni hrani oz. izločanju živil iz prehrane. Približno 70 % pacientov s SRČ namreč poroča o poslabšanju simptomov po uživanju določenih živil. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 18 Sep 2019 05:49:36 +0000 S FODMAP dieto nad sindrom razdražljivega črevesja Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/09/11/VestekajjesteMMC.PR1.20190911.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 561 clean Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 11 Sep 2019 05:49:21 +0000 Konoplja v prehrani Slovenska kulinarika izvira iz bogate gastronomske dediščine in jo odlikuje pestrost ponudbe lokalnih in tradicionalnih kmetijskih pridelkov in živil. Za odkrivanje slovenske kulinarike so nam v pomoč zaščitni znaki na embalaži kmetijskih in živilskih izdelkov, ki jim rečemo tudi sheme kakovosti. Predstavljamo vam jih v današnji rubriki »Veste, kaj jeste«, ki jo je pripravil Bojan Leskovec Sogovornica bo doktorica Mira Kos Skubic, ki je pred nekaj meseci uspešno zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom » Poznavanje in zaznavanje živil z geografsko označbo ali označbo porekla pri potrošnikih.« videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/09/04/VestekajjesteMMC.PR1.20190904.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 640 clean Slovenska kulinarika izvira iz bogate gastronomske dediščine in jo odlikuje pestrost ponudbe lokalnih in tradicionalnih kmetijskih pridelkov in živil. Za odkrivanje slovenske kulinarike so nam v pomoč zaščitni znaki na embalaži kmetijskih in živilskih izdelkov, ki jim rečemo tudi sheme kakovosti. Predstavljamo vam jih v današnji rubriki »Veste, kaj jeste«, ki jo je pripravil Bojan Leskovec Sogovornica bo doktorica Mira Kos Skubic, ki je pred nekaj meseci uspešno zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom » Poznavanje in zaznavanje živil z geografsko označbo ali označbo porekla pri potrošnikih.« https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 04 Sep 2019 05:50:40 +0000 Sheme kakovosti Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/08/28/VestekajjesteMMC.PR1.20190828.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 566 clean Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 28 Aug 2019 05:49:26 +0000 Veste, kaj jeste Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/08/21/VestekajjesteMMC.PR1.20190821.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 674 clean Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 21 Aug 2019 05:51:14 +0000 Katere špagete izbrati? Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/08/14/VestekajjesteMMC.PR1.20190814.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 537 clean Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 14 Aug 2019 05:48:57 +0000 Led je pri nas v veliki večini mikrobiološko ustrezen Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/08/07/VestekajjesteMMC.PR1.20190807.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 669 clean Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 07 Aug 2019 05:51:09 +0000 Med državami znatne razlike v hranilni sestavi predpakiranih živil Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/07/31/VestekajjesteMMC.PR1.20190731.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 340 clean Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 31 Jul 2019 05:45:40 +0000 Veste, kaj jeste Brez večjih naporov se lahko tudi med počitnikovanjem prehranjujemo zdravo. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/07/24/PoitnikahranaMMC.PR1.20190724.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 467 clean Brez večjih naporov se lahko tudi med počitnikovanjem prehranjujemo zdravo. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 24 Jul 2019 05:47:47 +0000 Počitniška hrana Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/07/17/VestekajjesteMMC.PR1.20190717.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 589 clean Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 17 Jul 2019 05:49:49 +0000 Pekovskega peciva le iz moke, vode, kvasa in soli v trgovinah ni Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/07/10/VestekajjesteMMC.PR1.20190710.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 568 clean Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 10 Jul 2019 05:49:28 +0000 Ribe uživajmo vsaj dvakrat na teden Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/07/03/VestekajjesteMMC.PR1.20190703.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 587 clean Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 03 Jul 2019 05:49:47 +0000 Ledeni čaj je le sladka in obarvana voda z dodatkom arome Granola – fotogenična kraljica družbenih omrežij, zajtrk, oglaševan kot popoln obrok, poln superživil. V oddaji Veste, kaj jeste bomo danes razkrili, ali je granola res tako zelo hranljiv obrok. Mojca Koman, univerzitetna diplomirana inženirka živilske tehnologije, pa pove tudi, kako v trgovini izbrati kakovostno, kako pomemben dejavnik pri nakupu je cena in kako granolo čisto preprosto pripravimo doma. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/06/26/VestekajjesteMMC.PR1.20190626.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 532 clean Granola – fotogenična kraljica družbenih omrežij, zajtrk, oglaševan kot popoln obrok, poln superživil. V oddaji Veste, kaj jeste bomo danes razkrili, ali je granola res tako zelo hranljiv obrok. Mojca Koman, univerzitetna diplomirana inženirka živilske tehnologije, pa pove tudi, kako v trgovini izbrati kakovostno, kako pomemben dejavnik pri nakupu je cena in kako granolo čisto preprosto pripravimo doma. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 26 Jun 2019 05:48:52 +0000 Granola, sestavina hranljivega zajtrka, ki napolni z energijo Ker je zmernost lepa čednost, pa tudi kontekstualna umetnost, moramo o priporočljivi količini vnosa mlečnih izdelkov razmišljati v okviru svoje celostne prehrane. Na Prvem danes razmišljamo o kupljenih in doma pripravljenih jogurtih. Kako je z vsebnostjo sladkorja v navadnih in sadnih industrijsko pridelanih jogurtih, zakaj se maščob v jogurtu po krivici drži slab sloves in v kakšni meri lahko sami pri pripravi domačega jogurta vplivamo na okus. Odgovore ponuja … videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/06/19/VestekajjesteMMC.PR1.20190619.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 566 clean Ker je zmernost lepa čednost, pa tudi kontekstualna umetnost, moramo o priporočljivi količini vnosa mlečnih izdelkov razmišljati v okviru svoje celostne prehrane. Na Prvem danes razmišljamo o kupljenih in doma pripravljenih jogurtih. Kako je z vsebnostjo sladkorja v navadnih in sadnih industrijsko pridelanih jogurtih, zakaj se maščob v jogurtu po krivici drži slab sloves in v kakšni meri lahko sami pri pripravi domačega jogurta vplivamo na okus. Odgovore ponuja … https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 19 Jun 2019 05:49:26 +0000 Sadni jogurti vsebujejo do 4-krat več sladkorjev kot navadni Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/06/12/VestekajjesteMMC.PR1.20190612.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 671 clean Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 12 Jun 2019 05:51:11 +0000 Kar 40 odstotkov zavržene hrane je še užitne V avtomatih prevladujejo pijače, sokovi in napitki, preostala živila pa so predvsem sladki in slani prigrizki, sendviči, sadje pa je redko prisotno videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/06/05/VestekajjesteMMC.PR1.20190605.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 649 clean V avtomatih prevladujejo pijače, sokovi in napitki, preostala živila pa so predvsem sladki in slani prigrizki, sendviči, sadje pa je redko prisotno https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 05 Jun 2019 05:50:49 +0000 Možnosti izbire zdrave hrane za študente so skromne Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/05/29/VestekajjesteMMC.PR1.20190529.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 604 clean Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 29 May 2019 05:50:04 +0000 Kolagen za lepšo kožo ali za debelejšo denarnico farmacevtov? Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/05/22/VestekajjesteMMC.PR1.20190522.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 499 clean Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 22 May 2019 05:48:19 +0000 Superhrana V tokratni rubriki “Veste, kaj jeste?” v ospredje postavljamo kašice za najmlajše. Na Zvezi potrošnikov Slovenije so podrobno pregledali 12 žitnih in mlečno žitnih kašic, ki vsebujejo zdrob. Izbrali so le osnovne izdelke, brez dodanega suhega sadja, keksov ali čokolade, saj izdelki z dodatki za prehrano dojenčkov niso priporočljivi. A tudi v žitnih kašicah se lahko skrivajo dodatni sladkor in nepotrebni aditivi, zato si gre ob nakupu vzeti čas in pozorno prebrati seznam sestavin in hranilnih tabel na izdelku, poudarja Anja Zupan z ZPS, ki v pogovoru povzema ugotovitve primerjalnega ocenjevanja. Vabljeni k poslušanju! videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/05/15/VestekajjesteMMC.PR1.20190515.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 652 clean V tokratni rubriki “Veste, kaj jeste?” v ospredje postavljamo kašice za najmlajše. Na Zvezi potrošnikov Slovenije so podrobno pregledali 12 žitnih in mlečno žitnih kašic, ki vsebujejo zdrob. Izbrali so le osnovne izdelke, brez dodanega suhega sadja, keksov ali čokolade, saj izdelki z dodatki za prehrano dojenčkov niso priporočljivi. A tudi v žitnih kašicah se lahko skrivajo dodatni sladkor in nepotrebni aditivi, zato si gre ob nakupu vzeti čas in pozorno prebrati seznam sestavin in hranilnih tabel na izdelku, poudarja Anja Zupan z ZPS, ki v pogovoru povzema ugotovitve primerjalnega ocenjevanja. Vabljeni k poslušanju! https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 15 May 2019 05:50:52 +0000 Najbolje je kašice pripraviti z materinim mlekom Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/05/08/VestekajjesteMMC.PR1.20190508.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 407 clean Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 08 May 2019 05:46:47 +0000 Veste, kaj jeste Če bi vas povprašali po dioksinih, furanih in PCB-jih bi bržkone večina le skomignila z rameni. A brez skrbi. Bolj kot to, kako jih poimenovati, je pomembno, da vemo, da so med nami, da nastajajo zaradi človekovega onesnaževanja in da se lahko nahajajo tudi v živilih. V hrani jih gre najti zlasti v maščobnem tkivu živali, akumulirajo pa se po prehranjevalni verigi navzgor. Kar pomeni, da je človek tisti, ki jih užije zadnji. Ker gre za halogenirane organske spojine, ki se razgrajujejo zelo počasi in so razvrščene med dvanajst za okolje najbolj škodljivih obstojnih organskih onesnaževal, je prav, da o njih zopet spomnimo v rubriki Veste, kaj jeste. Pogovarjali smo se z dr. Urško Blaznik z NIJZ. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/05/01/VestekajjesteMMC.PR1.20190501.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 408 clean Če bi vas povprašali po dioksinih, furanih in PCB-jih bi bržkone večina le skomignila z rameni. A brez skrbi. Bolj kot to, kako jih poimenovati, je pomembno, da vemo, da so med nami, da nastajajo zaradi človekovega onesnaževanja in da se lahko nahajajo tudi v živilih. V hrani jih gre najti zlasti v maščobnem tkivu živali, akumulirajo pa se po prehranjevalni verigi navzgor. Kar pomeni, da je človek tisti, ki jih užije zadnji. Ker gre za halogenirane organske spojine, ki se razgrajujejo zelo počasi in so razvrščene med dvanajst za okolje najbolj škodljivih obstojnih organskih onesnaževal, je prav, da o njih zopet spomnimo v rubriki Veste, kaj jeste. Pogovarjali smo se z dr. Urško Blaznik z NIJZ. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 01 May 2019 05:46:48 +0000 Onesnaževala v hrani Ko govorimo o smernicah zdrave prehrane, govorimo o pravilnem rednem uživanju sadja, ki bistveno pripomore k boljšemu počutju in zdravju. Delež sestavin se pri različnih sadežih močno razlikuje. Sadje poleg vode vsebuje veliko vitaminov, vlaknin ter tudi mineralov in ogljikovih hidratov. V zadnjih urah je marsikdo zaužil izjemne količine različne hrane, velikonočni prazniki so za nami. In marsikateri obrok si lahko olajšamo ali ga prilagodimo tako, da zaužijemo sadje. Je pomembno, kdaj se zaužije sadje? Kako je z eksotičnim sadjem? Katere so koristi teh vrst sadja? Podrobneje v pogovoru s strokovnjakom za zdravo prehrano Mariem Sambolcem. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/04/24/AliresvestekaknosadjejesteMMC.PR1.20190424.3.0741.mp3 RTVSLO – Prvi 648 clean Ko govorimo o smernicah zdrave prehrane, govorimo o pravilnem rednem uživanju sadja, ki bistveno pripomore k boljšemu počutju in zdravju. Delež sestavin se pri različnih sadežih močno razlikuje. Sadje poleg vode vsebuje veliko vitaminov, vlaknin ter tudi mineralov in ogljikovih hidratov. V zadnjih urah je marsikdo zaužil izjemne količine različne hrane, velikonočni prazniki so za nami. In marsikateri obrok si lahko olajšamo ali ga prilagodimo tako, da zaužijemo sadje. Je pomembno, kdaj se zaužije sadje? Kako je z eksotičnim sadjem? Katere so koristi teh vrst sadja? Podrobneje v pogovoru s strokovnjakom za zdravo prehrano Mariem Sambolcem. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 24 Apr 2019 05:51:48 +0000 Ali res veste, kakšno sadje jeste? Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/04/17/VestekajjesteMMC.PR1.20190417.3.0741.mp3 RTVSLO – Prvi 533 clean Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 17 Apr 2019 05:49:53 +0000 Veste, kaj jeste V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/04/10/TestiintolerancenahranoMMC.PR1.20190410.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 635 clean V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 10 Apr 2019 05:50:35 +0000 Testi intolerance na hrano V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/04/03/TelefonskaaplikacijaVekajjeMMC.PR1.20190403.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 612 clean V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 03 Apr 2019 05:50:12 +0000 Telefonska aplikacija Veš, kaj ješ V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/03/27/VestekajjesteMMC.PR1.20190327.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 574 clean V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 27 Mar 2019 06:49:34 +0000 Veste, kaj jeste V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/03/20/VestekajjesteMMC.PR1.20190320.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 690 clean V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 20 Mar 2019 06:51:30 +0000 Čemaž V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/03/13/VestekajjesteMMC.PR1.20190313.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 599 clean V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 13 Mar 2019 06:49:59 +0000 Veste, kaj jeste O sirnih namazih bo tekla beseda v tokratni rubriki “Veste, kaj jeste?”. Mnogi si ga, verjamemo, radi privoščite ob jutrih ali večerih na rezini kruha, ob skodelici čaja ali kave. Nemalo vrst jih je najti na trgovskih policah. Med njimi sicer ni bistvenih razlik, vseeno pa obstajajo, zato je prav, da izberemo tiste, ki so po svoji prehranski sestavi najbolj ugodni. Na Zvezi potrošnikov Slovenije so opravili primerjalni test desetih sirnih namazov. Preverili so njihovo sestavo in senzorične lastnosti. O testu smo se pogovarjali z Anjo Zupan, prehransko strokovnjakinjo z ZPS. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/03/06/VestekajjesteMMC.PR1.20190306.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 509 clean O sirnih namazih bo tekla beseda v tokratni rubriki “Veste, kaj jeste?”. Mnogi si ga, verjamemo, radi privoščite ob jutrih ali večerih na rezini kruha, ob skodelici čaja ali kave. Nemalo vrst jih je najti na trgovskih policah. Med njimi sicer ni bistvenih razlik, vseeno pa obstajajo, zato je prav, da izberemo tiste, ki so po svoji prehranski sestavi najbolj ugodni. Na Zvezi potrošnikov Slovenije so opravili primerjalni test desetih sirnih namazov. Preverili so njihovo sestavo in senzorične lastnosti. O testu smo se pogovarjali z Anjo Zupan, prehransko strokovnjakinjo z ZPS. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 06 Mar 2019 06:48:29 +0000 Sirni namazi V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/02/27/VestekajjesteMMC.PR1.20190227.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 617 clean V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 27 Feb 2019 06:50:17 +0000 Veste, kaj jeste V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/02/20/BulgurMMC.PR1.20190220.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 450 clean V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 20 Feb 2019 06:47:30 +0000 Bulgur V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/02/13/VestekajjesteMMC.PR1.20190213.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 635 clean V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 13 Feb 2019 06:50:35 +0000 Stročnice V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/02/06/VestekajjesteMMC.PR1.20190206.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 602 clean V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 06 Feb 2019 06:50:02 +0000 Prehranske in zdravstvene trditve na živilih lahko zavajajo V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/01/30/BeljakovineMMC.PR1.20190130.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 693 clean V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 30 Jan 2019 06:51:33 +0000 Beljakovine V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/01/23/KakojestizdravoinpoceniMMC.PR1.20190123.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 647 clean V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 23 Jan 2019 06:50:47 +0000 Kako jesti zdravo in poceni? Ponudba sadja in zelenjave v trgovinah že dolgo ni več odvisna od sezone. Kljub temu prehranski strokovnjaki potrošnikom svetujejo, naj uživajo pridelke predvsem v času njihove naravne sezone pridelave. Zakaj? Sezonska, sveža in pravkar dozorela zelenjava in sadje sta praviloma okusnejša in vsebujeta več hranilni snovi, poleg tega pa ju niso pripeljali od daleč in s transportom povzročili dodatnega nepotrebnega onesnaževanja okolja. Nista pa to edina razloga, pove Marjana Peterman, strokovna sodelavka Zveze potrošnikov Slovenije. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/01/16/VestekajjesteLJ_2574667.mp3 RTVSLO – Prvi 640 clean Ponudba sadja in zelenjave v trgovinah že dolgo ni več odvisna od sezone. Kljub temu prehranski strokovnjaki potrošnikom svetujejo, naj uživajo pridelke predvsem v času njihove naravne sezone pridelave. Zakaj? Sezonska, sveža in pravkar dozorela zelenjava in sadje sta praviloma okusnejša in vsebujeta več hranilni snovi, poleg tega pa ju niso pripeljali od daleč in s transportom povzročili dodatnega nepotrebnega onesnaževanja okolja. Nista pa to edina razloga, pove Marjana Peterman, strokovna sodelavka Zveze potrošnikov Slovenije. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 16 Jan 2019 07:00:00 +0000 Tudi skladičena sadje in zelenjava sta lahko sezonska in lokalna V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/01/09/VestekajjesteMMC.PR1.20190109.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 476 clean V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 09 Jan 2019 06:47:56 +0000 Kislo zelje V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2019/01/02/VestekajjesteMMC.PR1.20190102.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 574 clean V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 02 Jan 2019 06:49:34 +0000 Kam z viški prazničnih dobrot? V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču. videoweb.rtvslo.si/podcast/ava_archive05/2018/12/26/VestekajjesteMMC.PR1.20181226.3.0740.mp3 RTVSLO – Prvi 697 clean V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču. https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ Wed, 26 Dec 2018 06:51:37 +0000 Bolj kalorična od alkohola je le še maščoba RTVSLO – Prvi no RTV, MMC podcast.radio@rtvslo.si MMC RTV V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču. V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču. sl Wed, 18 Nov 2020 06:46:53 +0000 https://radioprvi.rtvslo.si/veste_kaj_jeste/ webmaster@rtvslo.si (Webmaster) Wed, 18 Nov 2020 06:46:53 +0000 Veste, kaj jeste